Waar moet de consument op letten bij het online shoppen?

Online inkopen

Op certificaten en keurmerken.

Er zijn keurmerken van verschillende aanbieders die spreken voor de juiste veiligheid van een online shop.

Zorg ervoor dat uw website beveiligd is met een SSL-certificaat.

De SSL-certificaten, herkenbaar aan het “slotje” in de URL-balk, bewijzen dat de server daadwerkelijk overeenkomt met de bijbehorende webshop. Hiervoor controleert de browser of het certificaat overeenkomt met de URL van de website, geldig is en is ondertekend door een betrouwbare autoriteit. Koop vooral bij bekende webwinkels en gebruik bekende apps. Bij minder bekende winkels bestaat het risico dat de winkels nog maar net zijn opgericht en niet altijd direct de gewenste dienstverlening kunnen bieden. Een voorbeeld van een goed beveiligde goede website is bijvoorbeeld https://www.vergelijkeven.nl/.

Houd uw besturingssysteem en apps altijd up-to-date.

Het is belangrijk om alleen te winkelen met een apparaat met het nieuwste besturingssysteem en apps met de nieuwste updates. Als het systeem kwetsbaar is voor malware, kunnen de andere beveiligingsmaatregelen ook niets meer.

Gebruik een beveiligde VPN-verbinding bij het winkelen via openbare wifi-hotspots.

Consumenten winkelen tegenwoordig niet alleen met hun pc, maar ook met smartphones en tablets waar ze ook zijn. Zorg bij gebruik van openbare netwerken altijd voor een veilige verbinding via een VPN. De verzonden gegevens worden via een VPN (Virtual Private Network) in versleutelde vorm via het openbare internet gesmokkeld. Hierdoor kan de communicatie via onveilige hotspotverbindingen worden beschermd tegen onbevoegde toegang. Bij het kiezen van een VPN-aanbieder is het belangrijk om een ​​aanbieder te kiezen die voldoet aan de regelgeving inzake gegevensbescherming. Het kiezen van een provider die u voor de dienst betaalt, is meestal de betere oplossing. Gratis VPN hebben ook vaak het probleem van lage bandbreedte. Zoals bij elk contract, moet u aandacht besteden aan de algemene voorwaarden om te voorkomen dat de gegevens aan derden worden doorgegeven. Als je geen VPN gebruikt, kun je ook kiezen voor de verbinding via je mobiele provider.

Zoek naar een ontvangstbevestiging van een bestelling.

U moet er ook voor zorgen dat de goederen nauwkeurig worden beschreven en gespecificeerd voordat u koopt. Pas op voor te veel positieve beoordelingen, deze kunnen ook nep zijn. Consumenten moeten de ontvangst van de bestelling altijd schriftelijk laten bevestigen door de online winkelier om zekerheid te hebben in geval van nood. Bovendien moet de leveringsdatum op de orderbon worden vermeld. Als de goederen niet op tijd aankomen, kunnen er onaangename verrassingen zijn met Kerstmis.

Gebruik niet altijd dezelfde wachtwoorden bij het registreren.

Het is niet ongebruikelijk dat criminelen proberen accountgegevens en wachtwoorden te bemachtigen om goederen te bestellen ten koste van andere goederen of om creditcardgegevens voor andere doeleinden te misbruiken. Het meerdere keren gebruiken van een wachtwoord maakt het criminelen onnodig gemakkelijk. Een elektronische portemonnee is ideaal voor het beheer van uw wachtwoorden, waarmee u uw wachtwoorden gemakkelijk kunt beheren en openen. De portemonnee moet natuurlijk worden beveiligd met een veilig wachtwoord.

Kopersbescherming, die veel online marktplaatsen en betalingsproviders bieden, zorgt voor extra zekerheid.

Veel marktplaatsen en betalingsverwerkers bieden kopersbescherming. Uw betaling wordt beheerd in vertrouwen en de verkoper heeft alleen toegang tot de betaling als er geen klachten zijn over de goederen van uw kant. Voor jou betekent dit een 100% geld-terug-garantie in het geval van niet-levering of onjuiste levering/service die niet wordt verleend.

Waar moet de consument op letten bij het online shoppen?
Schuiven naar boven