Schoonmaken van het terras

Terras

Als de eerste zonnestralen eindelijk het terras kussen, wil je geen glinsterend groenig mos en onkruid in de voegen zien groeien. Dat betekent: het terras schoonmaken. Maar liefst slim, met zo min mogelijk poespas en geen onbeschoft ontwaken, toch?

Voordat de eettafelset of de comfortabele buitenfauteuil weer het terras op wordt getransporteerd, moet deze grondig worden schoongemaakt. Want sneeuw, regen, afgewaaide bladeren, zand en aarde hebben een laag vuil gevormd – en dat maakt geen prettige eerste indruk. De enige manier om het buitenseizoen goed te beginnen, is door het schoon te maken en het wordt niet verpest door vuil. U kunt nu bij ons uitzoeken wat het meest geschikt is voor het reinigen van de verschillende terrasvloeren en hoe u te werk moet gaan. Inclusief een lieve bonustip op het einde.

En dit is de beste manier om te beginnen met het schoonmaken van het terras

De voeten komen op de eerste plaats. Je hebt een groutborstel of een groutschraper nodig, wat je maar wilt. Ja, dit is hard, eerlijk werk dat tijd opslokt. Maar dit is de enige manier om je terras echt mooi te maken voor de “mooie” seizoenen, vol zon en geweldige barbecues op het balkon.

Je kunt natuurlijk ook een onkruidbrander gebruiken en het werk wat makkelijker maken. Dit heeft echter ook nadelen: omdat je de temperatuur in de gaten moet houden. Als het te warm is, is een onkruidbrander brandgevaarlijk in de ware zin van het woord. Aan de andere kant, als het te koud is, kunnen de terrasplaten barsten. Dus hier moet je voorzichtig blijven.

Als je nu het vuil in de voegen hebt verwijderd, heb je een bezem nodig. Want voor de volgende stap moet u de groene bekleding die nu losjes uw terras of balkon siert, grondig wegvegen. Pas dan gaat het om de vervuiling op de terrastegels zelf.

Wat u moet weten als u het terras schoonmaakt met huismiddeltjes Misschien wel de beste huismiddeltjes om het terras mee schoon te maken vind je eigenlijk wel in je keuken, namelijk: afwasmiddel en bakpoeder. Hoewel afwasmiddel op de een of andere manier intuïtief goed klinkt en logisch is, is zuiveringszout dat misschien niet. Maar baking soda werkt, vooral op natuursteen. En zo gaat u te werk:

  1. Je giet warm water over je terras.
  2. Je strooit de baking soda over het oppervlak.
  3. Pak nu een schrobborstel en masseer de baking soda in de platen.
  4. Als laatste komt er wat meer water op de terrastegels. U kunt het beste een tuinslang gebruiken en de baking soda afspoelen.

In ieder geval voor natuursteen is dit een handige manier om je terras schoon te maken. Sommige andere huismiddeltjes hebben de ene of de andere vangst.

Azijn en frisdrank kunnen gevaarlijk zijn bij het schoonmaken van het terras

Azijn wordt vaak aanbevolen voor het bepleisteren van het terras. En één ding valt niet te ontkennen: het werkt. Azijn maakt het terras beslist schoner. Maar afhankelijk van het terras of balkon kan azijn ook schade aanrichten. Zeker als de panelen veel kalk bevatten. En dat geldt helaas voor veel stenen terrassen. Op zulke terrassen leidt azijn dan tot zeer lelijke verkleuringen. Azijn is ook verboden.

Tenminste op onvoldoende afgedichte oppervlakken. Want dan kan het zuur in het grondwater terechtkomen en veel planten beschadigen. En als iemand je betrapt op schoonmaken met azijn, moet je diep in de buidel tasten. Hetzelfde geldt voor veel andere chemische reinigers. Hier speelt u beter het zekere voor het onzekere en informeert u zich goed over de mogelijkheden en gevaren voordat u uw terras schoonmaakt.

Het is niet zo dramatisch met frisdrank. Dit vrij goedkope poeder reinigt, maar kan ook natuursteen aantasten. Irritatie van de ogen en luchtwegen kan ook een vervelende ervaring zijn. Zorg er dus voor dat u uzelf beschermt als u frisdrank gebruikt – voor uw handen en gezicht. Soda kan je daarom het beste goed beschermd en op houten vloerplanken gebruiken. Meng hiervoor een eetlepel poeder met een liter water en laat de oplossing ongeveer een uur op het houten terras staan. Spoel tenslotte af met wat water.

Alles wat je overigens verder nodig hebt voor het terras, kun je gemakkelijk online kopen bij Andriez.

Schoonmaken van het terras
Schuiven naar boven